Powszechnie wiadomo, że odkładanie glinu w mózgu przyczynia się do powstania choroby Alzheimera. Jak mają się aluminiowe garnki i inne aluminiowe przybory kuchenne do choroby Alzheimera?

Glin (aluminium) jest słabo rozpuszczalny w środowisku obojętnym, czyli np. w wodzie. Wówczas glin z materiału, z którego wykonany jest garnek, trafia do potrawy tylko w niewielkich ilościach. Wśród bezpiecznych potraw można wymienić np. gulasz, czy inne mięsne potrawy. Rozpuszczalność glinu rośnie natomiast wraz zakwaszeniem środowiska i wówczas przedostaje się z materiału, z którego wykonany jest garnek aluminiowy, do potrawy, którą gotujemy i w ten sposób trafia do naszego organizmu.

Dlatego też w garnkach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw, ponieważ powodują one rozpuszczanie glinu i przedostanie się go do potrawy i dalej do naszego organizmu. Wśród kwaśnych potraw można wymienić: bigos, zupy owocowe, kapuśniak, pomidorówka, kompoty.

Z tego samego powodu nie powinno się używać do przyrządzenia kwaśnych potraw folii aluminiowej, sztućców aluminiowych, foremek aluminiowych itp.