Jednym z popularniejszych dań mięsnych jest befsztyk. Powstaje on z grubego plastra polędwicy wołowej, dzięki czemu mięso po zakończeniu smażenia jest soczyste. Aby danie było smaczniejsze, befsztyki po ułożeniu na półmiskach polewa się sosem powstałym w trakcie ich smażenia. Czasami są one serwowane z dodatkiem smażonej cebulki lub z natką pietruszki. Można też znaleźć takie przepisy, które zalecają serwowanie befsztyków z dodatkiem masła. Spotkać się też można z takimi dodatkami, jak jajko lub sok z cytryny. Pomysłów jest wiele.
Najważniejsze, by gotowy befsztyk nie tylko dobrze smakował, ale i godnie się prezentował. Wśród befsztyków popularnym rarytasem jest mający swą wyjątkową specyfikę befsztyk tatarski. Zwany również ?tatarem?, od lat jest popularnym daniem w kuchni polskiej. Taki befsztyk to nic innego, jak surowa polędwica wołowa, którą należy drobno posiekać i doprawić solą, pieprzem a także oliwą.
Befsztyk tatarski podawany jest z takimi dodatkami, jak surowa, drobno posiekana cebula, oliwki, kapary i szczypiorek. Można też spotkać przepisy, w których dodatkowo pojawiają się sardynki oraz surowe żółtko ? najczęściej podawane oddzielnie w specjalnym kieliszku.