Jeśli już zdecydowałeś się na kupno brokuła, należy go dokładnie umyć i oczyścić. Warto rozkroić go na pół, ponieważ zdarza się, że w środku jest zabrudzony lub delikatnie zepsuty.
Należy wtedy wyciąć elementy niezdatne do jedzenia. Warto także szyjkę brokuła obrać z najtwardszej warstwy skóry oraz uciąć wszystkie widoczne liście. Brokuł można pokroić także na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotował.
Po przygotowaniu należy włożyć brokuła do garnka i zalać zimną wodą. Woda powinna przykrywać brokuła, jednak nieznacznie. Brokuł powinien znajdować się delikatnie pod lustrem cieczy.
Następnie odpalić palnik i postawić brokuła na palniku. Posolić dla smaku – wystarczy pół łyżeczki. Tak przygotowany brokuł może się gotować około 15 minut. Po 15 minutach należy wyciągnąć brokuła z wody i położyć na talerzu. Brokuł można dodatkowo przyprawić, aby nabrał intensywniejszego smaku. Brokuł jest wspaniałym dodatkiem do obiadu – mięsa z ziemniakami. Wspaniale komponuje się również w sałatkach oraz zapiekankach.