Choć często pojawiają się na naszych stołach, wiemy na ich temat niewiele. Kapary, które podbiły serca Polaków swym charakterystycznym aromatem oraz pikantnym smakiem, to nic innego jak nierozwinięte pączki kwiatowe. Pochodzą one z terenów leżących w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce znane są przede wszystkim jako marynata, którą można dodawać do sosów oraz potraw mięsnych. Coraz częściej kapary są też uwzględniane przez przepisy, dzięki którym można stworzyć nie tylko zdrowe, ale i oryginalne sałatki.
Choć w Polsce kapary dopiero stają się ważnym składnikiem diety, w wielu krajach są one jednym z najchętniej używanych składników. Bardzo często sięga po nie kuchnia włoska, cenione są one również przez Francuzów. Czy warto sięgać po kapary? Ci, którzy chcą stworzyć oryginalne dania, z pewnością będą z takiego dodatku zadowoleni.
Dzięki nim proste dania mogą całkowicie zmienić swój charakter i zaskoczyć swym wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Pojawiające się niczym grzyby po deszczu przepisy sprawiają, że asortyment potraw z ich udziałem szybko się poszerza, dzięki czemu można uniknąć problemów ze zbyt monotonnym menu.