O tym, że kuchnia ormiańska może zaskoczyć swym smakiem oraz ciekawym aromatem, może przekonać się każdy z nas. Wystarczy wypróbować prosty przepis na magadinosy. Jest to popularna w kuchni ormiańskiej przystawka, której głównymi składnikami są bakłażany oraz orzechy włoskie. Jak ją przygotować? Oto i przepis.

Niezbędne składniki

Aby przygotować magadinosy, niezbędne będą: bakłażany (1 kg), łuskane orzechy włoskie (100 g), czosnek (5 g), pietruszka (20 g), sól, oliwa lub olej słonecznikowy, dowolnie wybrana zielenina.

Jak przygotować magadinosy?
Na początek należy przygotować bakłażany, czyli obrać je ze skórki oraz usunąć z nich miąższ. Aby pozbyć się z nich goryczy, należy na kwadrans zanurzyć je w lekko osolonej wodzie. W tym czasie można już przygotować farsz. Do nadzienia niezbędne są orzechy włoskie, które należy drobno posiekać. Do nich należy dodać drobno posiekany czosnek oraz pietruszkę i dowolnie wybraną zieleninę. Całość należy dokładnie wymieszać, a gotowym farszem wypełnić bakłażany. Tak przygotowane bakłażany należy jeszcze delikatnie obsmażyć ze wszystkich stron, a następnie włożyć do słoja i zalać oliwą. Taki słój należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Magadinosy są jedną z tych przystawek, które można przygotować ze sporym wyprzedzeniem i mieć zawsze w rezerwie. To dobre rozwiązanie dla tych, którym często znajomi składają niespodziewane wizyty. Taka przekąska sprawia, że zawsze można ich zaskoczyć, a jednocześnie oczarować mało znanym w naszym kraju przysmakiem.