Mało znana Polakom kuchnia ormiańska może zaskoczyć swą prostotą i ciekawym smakiem, a niejeden przepis można z powodzeniem wykorzystać w trakcie rodzinnych przyjąć. W tej kuchni bardzo ważne miejsce zajmują przystawki, i to właśnie one są chętnie sporządzane w polskich domach. Jedną z ciekawszych jest tu sałatka erywańska: prosta, a jednocześnie aromatyczna i smaczna. Oto i przepis na ten ormiański przysmak.

Składniki, z których powstaje ta pyszna sałatka, to przede wszystkim świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Niezbędne do jej przygotowania są następujące produkty: pomidory (100 g), ogórki (75 g), papryka (25 g), cebula (25 g) oraz przyprawy: sól, pieprz, ocet, bazylia, zielona kolendra, bazylia, pietruszka.

Aby przygotować sałatkę, należy umyć pomidory, ogórki i paprykę, obrać je i oczyścić z nasion. Następnie należy obrać cebulę, a później wszystkie warzywa pokroić w cienkie plastry. Zieloną pietruszkę, kolendrę oraz bazylię należy drobno posiekać i posypać nimi rozłożone wcześniej na półmisku warzywa. Całość należy posypać solą oraz pieprzem, a na koniec całość skropić niewielką ilością octu.