Ta prosta sałatka może spotkać się z uznaniem polskich smakoszy, a prosty przepis i ciekawe składniki czynią z niej jedno z ciekawszych dań, którymi czaruje Polaków kuchnia ormiańska. To sałatka z kapusty z oliwkami, którą każdy z nas może bez większego wysiłku przygotować we własnym domu.
Niezbędne składniki
Do sporządzenia tej sałatki niezbędne są następujące produkty: kiszona kapusta (100 g), cebula (20 g), marynowane jabłka (30 g), marynowane winogrona (40 g), oliwki (15 g), olej słonecznikowy (10 g). Ważne są również przyprawy, które każdy może dobrać samodzielnie. Ważne, by była to zielenina.
Przepis na sałatkę jest prosty. Jej przygotowanie należy zacząć od posiekania kiszonej kapusty i cebuli, do których następnie dodaje się marynowane winogrona oraz drobno pokrojone jabłka. Na koniec należy dodać oliwki, oczyszczone wcześniej starannie z pestek. Wszystkie te składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, dodając jednocześnie olej słonecznikowy. Sałatka może być podawana na salaterkach, a aby zwiększyć atrakcyjność jej wyglądu, można ozdobić ją resztkami marynowanych jabłek. Można skorzystać również z innych sposobów dekoracji, z których tak chętnie korzysta w przypadku przekąsek kuchnia ormiańska. Jedną z najchętniej stosowanych dekoracji są w tej tradycji kulinarnej liście winorośli, można jednak wykorzystać jako ozdobę zieloną pietruszkę.