Są przysmakiem, który na naszych stołach pojawia się często. Słodkie i słone, pikantne lub zapiekane ? bez względu na sposób przygotowania naleśniki łączy jedno: są daniem cenionym, które doskonale sprawdza się w każdej sytuacji. Liczne przepisy na naleśniki sprawiają, że każdy z nas może stworzyć takie, jakie najbardziej odpowiadają jego osobistym gustom. Czym są naleśniki i w jaki sposób zrobiły one karierę na całym świecie?

Naleśniki to nic innego, jak smażone placki z ciasta naleśnikowego, którego podstawowymi składnikami są: mąka, mleko i jajka. Istnieją oczywiście różne przepisy na takie ciasto, a każdy kraj ma swe własne, oryginalne receptury. Podobnie wygląda kwestia farszu. Najpopularniejsze są naleśniki z serem, podane z owocami, śmietaną lub cukrem pudrem.

Takie danie to wspaniały obiad dla najmłodszych, a dla dorosłych ? pyszny deser. Znane są też naleśniki nadziewane farszem mięsnym lub wędlinami, podawać je można z grzybami i jarzynami. W zależności od tego, jaki farsz znajdzie się w placku, naleśniki mogą być daniem obiadowym, przystawką lub też rewelacyjnym deserem. Ich dodatkową zaletą jest to, że można je przygotować je ?na zapas?, a następnego dnia ? podgrzać. Ze względu na to, że długo zachowują swą świeżość, są jednym z najpopularniejszych w Polsce dań barowych.