Jest jedną z ciekawszych potraw, po którą chętnie sięgają polscy smakosze. Wspaniałe przepisy na to danie pozwalają każdemu z nas na przygotowanie jej we własnym domu i delektowanie się jej smakiem. Niezwykłe kulebiak to jeden z najważniejszych rarytasów, dzięki którym znana i ceniona na całym świecie stała się kuchnia rosyjska. Do Polski przepisy na to danie zaczęły trafiać w okresie zaborów, choć tradycja kulebiaka sięga XVI stulecia.

Czym wyróżnia się kulebiak? Ta potrawa powstaje z ciasta drożdżowego, które nadziewane jest farszem z kapusty. Tak wygląda klasyczny, najstarszy kulebiak. Nowe przepisy sprawiają jednak, że możliwości sporządzenia tego przysmaku jest znacznie więcej. Szczególnym bogactwem zaskakują farsze, jakie stosowane są do tego dnia. Kapustę można zastąpić różnymi dodatkami, dzięki którym kulebiaki można jeść do woli i nigdy się nimi nie znudzić.

Ciekawe przepisy zalecają dodatek farszu z kaszy, grzybów lub z ryżu. Do faszerowania kulebiaków można też wykorzystać ryby. Kuchnia rosyjska może tu przykładowo zadziwić takimi specjałami, jak kulebiak petersburski oraz moskiewski. Tu farsz powstaje z łososia lub jesiotra, a taki wykwintny specjał dostał doceniony nawet przez wyjątkowo wymagających Francuzów.
Jak serwowany jest kulebiak? Można go potraktować jako samodzielne danie, można też sięgnąć po niego jako po przystawkę. Podany jako gorący przysmak tuż po wyjęciu z piekarnika z pewnością może zachwycić swym smakiem i pięknym zapachem. Z pewnością mogą się one stać ciekawym dodatkiem w naszej diecie i wprowadzić do niej nieco urozmaicenia.