Polskie kobiety od zawsze dużą ilość czasu spędzały w kuchni. Nie boimy się ciężkiej pracy a wykonywanie pysznych i zdrowych posiłków dla rodziny traktujemy jako sposób na okazywanie swoich pozytywnych uczuć. Postęp technologiczny i wprowadzanie na rynek nowych produktów sprawiają, że przygotowywanie posiłków zajmuje nam coraz mniej czasu. Mamy także wiele gotowych rozwiązań i korzystamy z nich coraz częściej.

Niby wszystko jest w porządku, bo jemy pyszne posiłki i oszczędzamy czas jednak eksperci alarmują, że to co wygodne często jest bardzo niezdrowe. Wiele mówi się obecnie o tym aby unikać gotowych potraw sprzedawanych w sklepach, gdyż zawierają one wiele szkodliwych substancji chemicznych. Dotyczy to przede wszystkim dań w słoikach takich jak pulpety czy gołąbki.

Nie poleca się także zup w proszku, gotowych słodkich soków czy sałatek o długim terminie przydatności do spożycia. Młode gospodynie domowe mają więc często dylemat. Z jednej strony chcą robić zdrowe zakupy i karmić rodzinę pysznymi potrawami. Z drugiej strony mają za mało czasu by robić wszystko samodzielnie od postaw. W tej sytuacji trzeba znaleźć złoty środek. Dania, które wymagają naprawdę dużo czasu i wysiłku można co jakiś czas zastąpić tymi gotowymi. Chodzi tu przede wszystkim o pierogi, pyzy czy naleśniki.

Od czasu do czasu można też kupić zupę w kartonie, gotową pastę do smarowania pieczywa czy ciasto w zaprzyjaźnionej cukierni. Ważne jest by nie robić tego zbyt często. W zwykłe dni tygodnia gdy pracujemy najlepiej w ogóle zrezygnować z czasochłonnych potraw. Najlepiej zrobić szybki makaron z sosem, kotlety z piersi kurczaka albo rybę i surówkę. Stosunkowo niedużo czasu zabierają także zupy. Z kolei w weekend gdy jest więcej czasu można samodzielnie upiec domowe ciasto albo zrobić dużą ilość pierogów i podzielić na kilka porcji.

Samodzielne gotowanie jest nie tylko zdrowsze ale i tanie ale nie należy oszczędzać za wszelką cenę. W trosce o swoje zdrowie trzeba też uważnie czytać skład produktów wybieranych w sklepach. Nie można przecież zakładać, że wszystkie gotowe produkty są niezdrowe. Z pewnością warto kupić coś gotowego w dobrze znanym sklepie garmażeryjnym, piekarni czy sklepie firmowym lokalnej masarni.