Dawniej, udając się do jakiegokolwiek polskiego baru czy restauracji, nie mieliśmy pewności, czy znajdziemy tam toaletę. Obecnie, przepisy prawne i standardy, panujące w naszym kraju, po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej spowodowały, że sytuacja ta diametralnie się zmieniła, dzięki czemu goście restauracji mogą liczyć na pełen komfort.
Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że coś co jest wygodą dla przybyłego gościa, wcale nie musi być czymś komfortowym dla właściciela danej działalności gospodarczej, zwłaszcza jeśli generuje za sobą dodatkowe koszty. Należy sobie jednak zdawać sprawę, że koszty te wynikają nie tylko z urządzenia takiej toalety, ale z utrzymania w niej porządku i zadbania o odpowiednie standardy.
Po pierwsze, należy sprawdzać, czy toaleta zachowana jest w czystości oraz czy urządzenia sanitarne są w pełni sprawne. Powinno się ją także systematycznie zaopatrywać w środki higieniczne, jak: ręczniki papierowe, papier toaletowy oraz środki czystości. Chcąc nieco ograniczyć te koszty, warto zastanowić się nad nowoczesnymi rozwiązaniami, jak chociażby suszarki do rąk. Suszarki takie są niewielkimi urządzeniami, podłączanymi najczęściej do gniazdek elektrycznych.
Inwestując w urządzenie energooszczędne, można także ograniczyć rachunki , jakie przychodzą nam systematycznie za prąd. Suszarki są jednak przede wszystkim sporą wygodą dla osób, korzystających z toalety. Brak papierowych ręczników lub przepełniony kosz mógłby powodować uczucie pewnego dyskomfortu. Z całą pewnością, gdyby obok znajdowała się dobrze funkcjonująca suszarka do rąk, osoba wychodząca z toalety nie sięgnęłaby po ręcznik papierowy. Warto także zdawać sobie sprawę, że restauracja jest miejscem, w której podwójnie zwraca się uwagę na utrzymywaną czystość. Jeśli więc goście zorientują się, że w toalecie jest bardzo czysto, będą mogli myśleć, że w kuchni, gdzie przygotowuje się posiłki, czystość również jest zachowywana. Pierwszym krokiem do sukcesu jest przecież zadowolenie i satysfakcja klienta.